Prylbalans Januari

Januari närmar sig sitt slut och det är dags för vår allra första prylbalans. Prylbalansen går till som så att vi summerar alla inköp och utgående saker vi haft under månaden. Målet är att resultatet ska bli att fler saker lämnat huset än kommit in.
 
Vi lägger korten på bordet, helt enkelt.
 
De saker som kommit in i vårt hem kategoriseras Sofie, Mattias och Elsa (personliga saker), samt hemmet, som är en gemensam kategori för saker inköpta för allas bruk/glädje. Då kör vi! 
 
 
Sofie: fotfil, 3 blusar
Mattias: Eltandborste, vinterjacka                              
Elsa: säng, leksaksförvaring                                  
Hemmet: skrivbord, skarvsladd, vedförvaring, toasits, tvättkorg, 3 lakan, 4 kuddar, besticklåda. 
                          
 
De saker som lämnat vårt hem denna månad kommer vi kategorisera lite annorlunda; Skänkt, Sålt, Slängt. Det mesta som är helt och rent har vi skänkt vidare till second hand-butiker eller gett till vänner som har nytta av det. Lite har vi sålt och fått in en slant för. Det som slängts har varit trasigt. 
 
Skänkt: 3 koppar, 11 tröjor, musmatta, 2 väskor, 6 leksaker, klänning, 3 par byxor, 1 högtalare, städförvaring, dockstation till dator, kappa, 6 skedar, 2 vispar, nötknäckare, 2 köksmått, tårtspade, 2 tesilar, dukhållare, kjol, 2 vaser, 15 ljuslyktor, 23 böcker, servettställ, 2 stenhjärtan, 2 timers, mobilhållare till bilen, 3 usb-adapters, glasunderlägg, 7 usb-sladdar, 2 mobilladdare, 3 gardinpar, kuddöverdrag, madrassöverdrag, ring, halsband, leksaksförvaring och en byrå.    
                               
Sålt: surfplatta, spjälsäng, 4 barnlakan, torkställning, hörlurar, DVD-spelare, TV-bänk, högtalare, ytterdörr och ungefär 60 DVD-filmer. 
                                     
Slängt: garntomte, 2 halsdukar, lampskärm, moppskaft, 1 par vantar, 2 spritsar, flaskkork, blomhållare, ettiketter, knäckformar, sodastreamflaska, 2 blommor, kamera, eltandborste, 2 korgar, städskåp och 2 pärmar.
 
 
 
Total summa IN: 21 saker.

Total summa UT: 209 saker.

Differens: 188 saker mer ut.

 

Reflektion: Mycket saker har fått lämna denna månad. Det känns förvånansvärt befriande att låta saker utan funktion och värde lämna våra fyra väggar. Jag kan tycka att vi köpt in många saker till hemmet under vår första månad i minimalismens tecken. Jag inser också att om jag sätter det i relation till vad som lämnat hemmet, får det ändå vara okej, då ut-kontot med råge överstiger in-kontot!

Något jag verkligen insett i januari är att många av våra saker har gått att sälja vidare till människor som har glädje av det vi inte längre behöver. Det har blivit en slant på försäljningen, drygt 2100 kronor! Bra tillskott till månadssparet. 

 Jag ser redan nu utmaningen inför februari månads prylbalans. Målet borde vara att ännu färre saker ska in i vårt hem nästa månad, men jag inser, med stundande renovering, att det kanske blir tvärtom, då hela bottenplan ska inredas efter renoveringen... men det får bli februari månads huvudvärk! 

 

Källarrenovering

För två veckor sedan blev det klart med byggare, röris och elektriker att vår tilltänkta källarrenovering blir av, med start om bara drygt en vecka. Uppstartsmöte på torsdag! 
 
En renovering är kanske inte helt i enighet med vår nya livsstil, å andra sidan kommer det förenkla livet för oss och ge oss ett mer trivsamt, komplett hem. Så det får ändå ses som en långsiktig investering. 
 
Men visst ska jag erkänna att det tar emot att se alla ouppackade kartonger från ikea i gästrummet. Förvisso är det mesta fast inredning, såsom skåp, luckor, bänkskiva och vask. Men det känns ändå som en hord av prylar! Tröstar mig med att vi inte kommer få mer prylar när vi är klara, utan att vi faktiskt byter ut inredningen. Det blir +/-0. På ett ut. 
 
Nåväl, det blir några intensiva veckor med ett kaosartat hem. Sen är vi så gott som klara med huset, invändigt. Det kommer bli så fint så! 
 
 

Hur man smygrensar

I vår familj har vi bestämt att vi ska gå igenom våra rum och ägodelar tillsammans. Ta gemensamma beslut i vad som får stanna och vad som måste lämna hemmet. Något vi var helt överens om! 
 
Men häromdan fick jag ett tyst utbrott när jag öppnade vår ena kökslåda. Jag skulle ha tag i konservöppnaren och kunde inte för mitt liv hitta den. Fick ett smärre meltdown över hur svårt det ska vara att hålla ordning i sitt eget hem (lät nått i stil med: hur jävla svårt ska det va att lägga tillbaka saker där man tar dem!?). Någonstans i frustrationen skyllde jag nämligen på Mattias. Han hade väl lagt den i fel låda, som vanligt! (inte helt utan anledning, då jag möblerar om i köket hela tiden, svårt att göra rätt då!). 
 
Det var då jag smygrensade.
 
Rev ut allt i lådan och la på köksön, plockade bort dubletter och sådant vi aldrig använder, torkade ut och lade tillbaka det som fanns kvar. 1,2 meter köksprylar! 
 
 
 
Sen fick jag dåligt samvete. Vi lovade ju att göra det tillsammans. Inte kan jag göra mig av med våra saker utan att vi bägge får säga vårt. Även om köksredskap kanske inte ligger min man så värst varmt om hjärtat, skickade jag bild och bad om kommentar.
 
Det här fick lämna:
 
 
Och såhär såg det ut i lådan efteråt:
 
 
Det är inte en heltigenom dålig idé att göra såhär när man rensar. Det tog mig ungefär 15 minuter att få ordning på kaoset i kökslådan. Ger man en kvart åt en låda/skåp då och då så blir det snabbt förändring. Man står inte och väger saker fram och tillbaka - snabba beslut krävs! 
 
Smygrensa - prova det ihelgen! 
Och ja, jag hittade konservöppnaren.