Prylbalans Januari

Januari närmar sig sitt slut och det är dags för vår allra första prylbalans. Prylbalansen går till som så att vi summerar alla inköp och utgående saker vi haft under månaden. Målet är att resultatet ska bli att fler saker lämnat huset än kommit in.
 
Vi lägger korten på bordet, helt enkelt.
 
De saker som kommit in i vårt hem kategoriseras Sofie, Mattias och Elsa (personliga saker), samt hemmet, som är en gemensam kategori för saker inköpta för allas bruk/glädje. Då kör vi! 
 
 
Sofie: fotfil, 3 blusar
Mattias: Eltandborste, vinterjacka                              
Elsa: säng, leksaksförvaring                                  
Hemmet: skrivbord, skarvsladd, vedförvaring, toasits, tvättkorg, 3 lakan, 4 kuddar, besticklåda. 
                          
 
De saker som lämnat vårt hem denna månad kommer vi kategorisera lite annorlunda; Skänkt, Sålt, Slängt. Det mesta som är helt och rent har vi skänkt vidare till second hand-butiker eller gett till vänner som har nytta av det. Lite har vi sålt och fått in en slant för. Det som slängts har varit trasigt. 
 
Skänkt: 3 koppar, 11 tröjor, musmatta, 2 väskor, 6 leksaker, klänning, 3 par byxor, 1 högtalare, städförvaring, dockstation till dator, kappa, 6 skedar, 2 vispar, nötknäckare, 2 köksmått, tårtspade, 2 tesilar, dukhållare, kjol, 2 vaser, 15 ljuslyktor, 23 böcker, servettställ, 2 stenhjärtan, 2 timers, mobilhållare till bilen, 3 usb-adapters, glasunderlägg, 7 usb-sladdar, 2 mobilladdare, 3 gardinpar, kuddöverdrag, madrassöverdrag, ring, halsband, leksaksförvaring och en byrå.    
                               
Sålt: surfplatta, spjälsäng, 4 barnlakan, torkställning, hörlurar, DVD-spelare, TV-bänk, högtalare, ytterdörr och ungefär 60 DVD-filmer. 
                                     
Slängt: garntomte, 2 halsdukar, lampskärm, moppskaft, 1 par vantar, 2 spritsar, flaskkork, blomhållare, ettiketter, knäckformar, sodastreamflaska, 2 blommor, kamera, eltandborste, 2 korgar, städskåp och 2 pärmar.
 
 
 
Total summa IN: 21 saker.

Total summa UT: 209 saker.

Differens: 188 saker mer ut.

 

Reflektion: Mycket saker har fått lämna denna månad. Det känns förvånansvärt befriande att låta saker utan funktion och värde lämna våra fyra väggar. Jag kan tycka att vi köpt in många saker till hemmet under vår första månad i minimalismens tecken. Jag inser också att om jag sätter det i relation till vad som lämnat hemmet, får det ändå vara okej, då ut-kontot med råge överstiger in-kontot!

Något jag verkligen insett i januari är att många av våra saker har gått att sälja vidare till människor som har glädje av det vi inte längre behöver. Det har blivit en slant på försäljningen, drygt 2100 kronor! Bra tillskott till månadssparet. 

 Jag ser redan nu utmaningen inför februari månads prylbalans. Målet borde vara att ännu färre saker ska in i vårt hem nästa månad, men jag inser, med stundande renovering, att det kanske blir tvärtom, då hela bottenplan ska inredas efter renoveringen... men det får bli februari månads huvudvärk!